Pheidippides

Året er 490f.Kr. Ved Marathon er en stor persisk hær ankommet, og den græske stat Athens Hær står klar til kamp.
Ind på scenen kommer nu Pheidippides. Hvem er denne Pheidippides, ophavsmanden til ufattelige selvvalgte pinsler og lidelser???
Myten har flere versioner. I den ene, løber han fra Marathontil Athen for at forkynde sejren, mens han i den anden, løber fra Athen til Sparta, for at bede om spartanernes hælp i krigen mod perserne
Eller. Først løb han de 246 kilometer fra Athen til Sparta, for at bede om forstærkning, og bagefter løb han til Marathon, og derefter til Athen for at forkynde sejren.
Pheidippides er skrevet af den græske forfatter Herodot.
Der findes intet belæg for at Pheidippides er en historisk person
Herodot har benyttet slaget ved Marathon som en kulisse til at skabe personen Pheidippides.
Den athenske hærledelse beder Phidipides om at løbe til Sparta, for at be’ spartanerne om hjælp i slaget ved Marathon. Da han ankommer tilSparta får han beskeden om, at de på grund af religiøse ceremonier ikke er i stand til at hjælpet athenerne før end om 9 dage ved nymåne.
PÅ sin rejse mødte han Guden Pan. Pan kalder ham ved navn, og spørger ham, om hvorfor athenerne ikke lovpriser ham mere, og sætter deres lid til ham, der før har hjulpet dem.
Efter slaget bliver der bygget et tempel ved Akropolis til ham, som tak for hans hjælp mod perserne
Det siges, at han lod perserne blive grebet af panik, da de så den græske hær. Under slaget blev der dræbt 6400 persere og kun 192 Athenere.
I den anden version, hvor han løber fra Marathon til Athen, falder han død om kort efter at han har bragt dem nyheden om sejren.
Det er defor at, marathon løbet er på det Olympiske program. Distancen fra Marathon til Athen er ca 40 km. Man har løbet lidt forskellige distancer omkring de 40 km, men ved OL 1908 i London, blev løbet lagt forbi Windsor Castle, og siden har den klasiske distance været 42.195 km

No views yet